Zeg je de adhaan als je alleen bidt?

Moet iemand die alleen bidt de adhaan en iqamah zeggen?

De Adhaan (oproep tot het gebed) en de Iqamah(laatste oproep voor het gebed) als je alleen bidt.

Als je alleen bidt, moet je dan de adhaan (oproep tot het gebed) en de iqamah (laatste oproep voor het gebed) zeggen? Ik ben net bekeerd tot de islam en ik  ben begonnen met het lezen van boeken over het gebed, maar ik kan niets hierover vinden.

Alle lof  is aan Allah.

Het is moestahabb (aanbevolen), voor de persoon die alleen bidt, om de adhaan (oproep tot het gebed) en de iqamah (laatste oproep voor het gebed), te zeggen, omdat de algemene betekenis van de overleveringen daarnaar  verwijzen.

Sheikh Mansoer  Al-Bahwati (moge Allah hem genadig zijn), heeft gezegd:

“ De adhaan (oproep tot het gebed) en de iqamah (laatste oproep voor het gebed), zijn soennah (voor iemand die alleen bidt),  vanwege de algemene betekenis van de hadith van Uqbah Ibn’ Amir, die zei dat de profeet (vrede zij met hem), heeft gezegd: “ Jouw Heer houdt ervan als een herder op de top van de berg de adhaan (oproep tot het gebed) hardop zegt en gaat bidden. Dan zegt Allah: “Kijk naar deze dienaar van mij, die de adhaan en iqamah hardop zegt voor het gebed en Mij vreest.  Ik verzoek u Mijn getuige te zijn, dat ik Mijn dienaar heb vergeven en hem zal toelaten inhet paradijs.””

(overgeleverd door Al-Nisaa’ i)

De adhaan (oproep tot het gebed) en de iqamah (laatste oproep voor het gebed) zijn ook soennah voor  reizigers. De profeet (vrede zij met hem) heeft tegen  Maalik Ibn’ al – Huwayrith en zijn neef gezegd: “Als je op reis bent, zeg dan de adhaan (oproep tot het gebed) en de iqamah (laatste oproep voor het gebed) voor je gaat bidden en laat de oudste van jullie het gebed leiden.” (al-Bukhari en Moslim) Mutaalib Oolaial – Nuha, deel 1, Baab Al Adhaan

Het is makroeh (afkeuringswaardig) om de adhaan (oproep tot het gebed) en de iqamah (laatste oproep voor het gebed) te verwaarlozen.  Al-Shaafi’ i (moge Allah hem genadig zijn) heeft gezegd: “Als iemand de adhaan en iqamah niet zegt als hij alleen of gezamenlijk bidt, dan beschouw ik dat als afkeuringswaardig , maar hij hoeft de gebeden zonder adhaan (oproep tot het gebed) en iqamah (laatste oproep tot het gebed) niet opnieuw te doen.”

Iemand die het gebed alleen doet  mag zonder adhaan (oproep tot het gebed) bidden, maar als hij in de woestijn is of op een afgelegen boerderij dan is het voorgeschreven om de adhaan te zeggen zelfs als hij alleen bidt, de iqamah is altijd voorgeschreven.

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) heeft gezegd dat het voor vrouwen  beter is om zonder adhaan en iqamah te bidden. De verplichting geldt alleen voor mannen.

Allah is alwetend.

 

Bewerkt en vertaald via islamqa