Soennah gebed als je fadjr mist

Kun je, wanneer je het ochtendgebed (fadjr) hebt gemist nog steeds de twee vrijwillige rakaat die je normaal gesproken ervoor zou bidden verrichten?

Als een moslim het gezamenlijk gebed van fadjr mist, omdat hij aan het slapen was, of om een andere reden. Wanneer dient hij dan het soennah gebed van 2 rakaat(gebedseenheden) te bidden. Is dat voor of na het fadjr gebed?

Alle lof is aan Allah

Als iemand het gezamenlijk gebed van fadjr mist dan hoort hij eerst te beginnen met het bidden van het soennah gebed en daarna het fadjr(het verplichte) gebed. Toen de profeet (vrede zij met hem) een keer tijdens het reizen fadjr miste doordat hij sliep, en alleen de hitte van de zon hem wakker maakte, bad hij het soennah gebed eerst en daarna het fadjr gebed zelf, en hij gaf de opdracht om de adhaan en iqamah zoals gewoonlijk te verrichten.

Dus als iemand het fadjr gebed heeft gemist, of naar de moskee gaat en ziet dat de mensen al hebben gebeden, dan hoort hij het soennah gebed van twee rakaat te bidden, en daarna fadjr. Dit is de soennah. Maar als hij het soennah gebed uitstelt tot na het fard (verplichte) gebed, of na zonsopgang, is daar niets mis mee. Maar het is de voorkeur om met het soennah gebed te beginnen, zoals de profeet (vrede zij met hem) deed, toen hij het gebed miste op een van zijn reizen.

Wanneer hij naar het gezamenlijk gebed komt en ziet dat ze al aan het bidden zijn en hij bidt met ze zonder het soennah gebed eerst te hebben verricht, mag hij het soennah gebed na het fard(verplichte) gebed bidden, of hij mag het bidden nadat de zon op is en hoog staat , wat hij zelf wil. Beide opties zijn vermeld in de hadith, en hij mag zelf kiezen insha Allah: hij mag het na het fadjr gebed bidden, in de moskee, of thuis, of als hij wil mag hij het bidden nadat de zon op is en hoog staat.

De zaak is breed van opzet, elhamdoelillah, en beide opties staan vermeld in de hadith van de profeet (vrede zij met hem). Einde Citaat. Shaykh ‘Abd al-Aziez ibn Baaz (Moge Allah hem genadig zijn) Fataawa Noor ‘ala ad-Darb, 2/869

En Allah is alwetend.

Bewerkt en vertaald via islamqa