Khutba 9 - het goede gedrag (2)

Khutba 9 - het goede gedrag (2)

Beste broeders en zusters,

 

Allah de Verhevene zegt in Zijn Boek:

 

إن أكرمكم عند الله أتقاكم

 

“Voorzeker, de meest edele van jullie bij Allah is degene die het meest (Taqwa: oftewel) Godsvrucht heeft…(al-Hoedjoeraat: 13)

 

Dus de meest geliefde en gewaardeerde persoon bij Allah is degene die het meeste Godsvrucht heeft voor Allah. Het is dan voor een ieder, die geliefd wilt worden door Allah, om Godsvrucht te hebben voor Hem.

 

Het is jullie waarschijnlijk opgevallen dat ik ‘Taqwa’ vertaald heb met Godsvrucht en niet met Godsvrees. Dit heb ik gedaan omdat veel mensen denken dat Taqwa alleen het vrezen van Allah is. Taqwa heeft een bredere betekenis dan alleen het vrezen van Allah. Tijdens deze khoetba zal ik jullie met de wil van Allah de complete definitie van Taqwa uitleggen. Het werken is aan ons en het succes komt van Allah.

 

Het verband tussen goede Achlaaq en Taqwa

 

Rasoeloellah صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم zei:

 

اتق الله حيث ما كنت، واتبع السيئة الحسنة تمحها، وخالق الناس بخلق حسن

 

“Vrees Allah waar je ook bent, doe een goede daad wanneer je een zonde hebt begaan zodat het de zonde wegwist en ga met de mensen om met een goed gedrag.” (Overgeleverd door Thirmidhie.)

 

Dit zijn de woorden die de Boodschapper van Allah صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم als advies aan Moe’adh radiyallahoe anh gaf toen hij naar Yemen vertrok. Dit advies is kort in woorden, maar groot in betekenis. Dit advies bevat twee belangrijke punten: taqwa en goede achlaaq. Veel mensen zien taqwa en goede achlaaq als twee verschillende dingen (aspecten), maar integendeel, goed gedrag heeft een nauw verband met taqwa. Zelfs dermate dat goede achlaaq een onderdeel is van taqwa. Dat goede achlaaq in deze hadies apart genoemd wordt, is om nadruk te leggen op het hebben van goede achlaaq. Veel mensen denken dat taqwa het vrezen van de troon van Allah en zich afhouden van de verboden van Allah is. Dit is een onvolledige omschrijving van taqwa. Taqwa wordt compleet met de goede achlaaq. Laten we dit onderwerp iets uitbreiden…

 

Het bezitten van goede achlaaq is een kenmerk van taqwa en zonder dat is taqwa niet volledig. Allah heeft de mensen laten zien dat leven met een goede achlaaq een van de fundamenten van taqwa is:

 

وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلَى مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ أُولَئِكَ جَزَاؤُهُمْ مَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَجَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَنِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِينَ

 

“En haast jullie naar vergeving van jullie Heer en (naar het) Paradijs, dat zo wijd is als de hemelen en de aarde, gereedgemaakt (klaargemaakt), voor de Moettaqien. (Zij zijn het) die uitgeven in voorspoed en in tegenspoed, en die de woede inhouden en vergevers van de mensen zijn. En Allah houdt van de weldoeners.”

En zij, die wanneer zij een slechte daad begaan of zichzelf onrecht aandoen Allah gedenken en om vergiffenis vragen voor hun zonden - wie kan deze zonden vergeven buiten Allah? - en niet volharden in hun (slechte) daden tegen beter weten in,

Dezen zijn het, wier loon vergiffenis is van hun Heer; in tuinen waar doorheen rivieren stromen zullen zij vertoeven; hoe goed is het loon van degenen die werken. (Soerah Âl-i Imran, 133-136)

 

… Zonder goede achlaaq is het onmogelijk om een volmaakte taqwa te bereiken, het is niet mogelijk om een volmaakte moettaqie, bezitter van taqwa, te zijn. Veel mensen onderscheiden goede achlaaq van taqwa. Deze onderscheiding is niet juist. Goede achlaaq is een onderdeel van taqwa.

 

Zonder goede achlaaq kan er geen volmaakte taqwa ontstaan. Er kan niet gezegd worden over iemand ‘die is moettaqi, maar hij heeft een slechte achlaaq’. Want om een volledige moettaqie te zijn, is het nodig om een goede achlaaq te bezitten. Op dezelfde manier is niet iedereen die een goede achlaaq heeft een moettaqie.

 

Uitleg: Taqwa omvat twee punten. Alleen wanneer deze twee punten bij elkaar zijn ontstaat er taqwa. Wanneer een van deze twee niet bestaat, dan is er geen taqwa.

 

  1. Rechten van Allah (Allah gehoorzamen, Allah vrezen, wegblijven van de verboden (haraam) en niet volhardig zijn met slechte daden)
  2. Rechten van de dienaren (een goede achlaaq hebben tegenover hun)

 

Vele mensen beperken taqwa alleen met ‘zich houden aan de rechten van Allah’. Ze zien de rechten van de dienaren niet als iets van taqwa. Hierdoor is het volgens hen genoeg om zich te houden aan de rechten van Allah om moettaqie te worden. Dit is onvolledig. Mensen die zich alleen houden aan de rechten van de dienaren, en niet aan de rechten van Allah kunnen de volledige taqwa ook niet bereiken.

 

Moettaqie, bezitter van taqwa, is diegene die zich houdt aan de rechten van Allah en de rechten van de dienaren…

 

وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلَى مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ أُولَئِكَ جَزَاؤُهُمْ مَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَجَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَنِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِينَ

 

“En haast jullie naar vergeving van jullie Heer en (naar het) Paradijs, dat zo wijd is als de hemelen en de aarde, gereedgemaakt (klaargemaakt), voor de Moettaqien. (Zij zijn het) die uitgeven in voorspoed en in tegenspoed, en die de woede inhouden en vergevers van de mensen zijn. En Allah houdt van de weldoeners.”

En zij, die wanneer zij een slechte daad begaan of zichzelf onrecht aandoen Allah gedenken en om vergiffenis vragen voor hun zonden - wie kan deze zonden vergeven buiten Allah? - en niet volharden in hun (slechte) daden tegen beter weten in,

Dezen zijn het, wier loon vergiffenis is van hun Heer; in tuinen waar doorheen rivieren stromen zullen zij vertoeven; hoe goed is het loon van degenen die werken. (Soerah Âl-i Imran, 133-136)

 

 

“Wa’l-hamdoelillahie Rabbi’l A’lemien.”