Khutba 6 - Roddelen (2)

Khutba 6 - Roddelen (2)

Beste broeders en zusters,

 

Tijdens de laatste khoetbah hebben wij het onderwerp al giybah behandeld. Al giybah is het zeggen van iets over een persoon wat hij niet graag hoort. De Boodschapper van Allah zei:

 

عن أبي هريرة  أن رسول الله  قال: { أتدرون ما الغيبة؟ } قالوا: الله ورسوله أعلم، قال: { ذكرك أخاك بما يكره } قيل: أفرأيت إن كان في أخي ما أقول؟ قال: { إن كان فيه ما تقول فقد اغتبته وإن لم يكن فيه فقد بهته

 

“Weten jullie wat roddelen is?” Zij zeiden: “Allah en Zijn Boodschapper weten het beter.” Hij zei: “Het is iets zeggen over je broeder wat hij niet graag hoort.” Hij werd gevraagd: “Wat denk je, als ik over mijn broeder iets zeg dat waar is?” Hij zei: “Als het waar is, dan heb je over hem geroddeld en als het niet waar is dan heb je gelasterd.” (Moeslim)

 

Een veelvoorkomende zonde, een grote zonde, een zonde dat de harten breekt… een zonde dat de relaties en de maatschappij in elkaar laat storten.

 

Vandaag, tijdens deze khoetbah zullen wij het hebben over enkele factoren die kunnen leiden tot roddelen.

 

  1. 1.       Afgunst

 

Afgunst is een ziekte in het hart dat moeilijk te verbergen is. Meestal uit het zich in de vorm van roddelen. Afgunst in het hart zorgt ervoor dat iemand gaat roddelen over anderen. Een persoon die jaloers (jaloezie in de betekenis van afgunst) is op zijn broeder, omdat hij veel kennis heeft, zal over hem roddelen. Een persoon die jaloers is op zijn broeder omdat hij succesvol is in dawah, zal over hem roddelen. Een persoon die jaloers is op haar zuster omdat zij mooier is dan haar, zal over haar roddelen…

 

Sayhoe'l Islam zei het volgende: “En afgunst leidt sommigen van hen naar roddelen en zodoende zullen deze (twee) lelijke dingen met elkaar samengevoegd worden: roddelen en afgunst.

 

  1. 2.        De zwakte van de Iman en godvrees

 

En daarom kan iemand zonder er over na te denken en zonder terughoudend te zijn over de eer van mensen praten.

 

  1. 3.       Gelijken en vrienden en hun beleefde/hoffelijke handelingen bevestigen

 

موافقة الأقران والجلساء ومجاملتهم قال الله على لسان أهل النار {وكنا نخوض مع الخائضين} [المدثر:45].

قال قتادة في تفسير الآية: كلما غوى غاو غوينا معه.

 

De gemeenschap van het Vuur zal het volgende zeggen: "en wij plachten ijdele gesprekken te voeren met degenen die ijdel praatten."

 

Katade zegt in zijn interpretatie van deze ayah het volgende: Wij dwaalden met degene mee die van het juiste pad liet afkeren en van het juiste pad dwaalde.

 

  1. 4.        De liefde voor het wereldse leven en hebzuchtig zijn om daar heerschappij te krijgen

 

El Fudeyl ibn Iyad zei het volgende: “Iemand die houdt van heerschappij zal misgunnen/jaloers zijn, onrecht doen en zal de fouten van mensen onderzoeken en zal er niet van houden om andere mensen met hun goede daden op te noemen/te herinneren.

 

  1. 5.        Grap en humor.

 

Ibn Abdi'l Ber zei het volgende: “Een groep van de geleerden heeft het diep dwalen in een grap als onfatsoenlijk gezien door zijn lelijke gevolgen en breken van de eer.

 

Veel moslims tonen een grote vroomheid door bepaalde soort koekjes en snoepgoed niet te eten; zij zijn hier erg voorzichtig mee uit angst dat er tijdens de productie ervan gebruik is gemaakt van haramproducten. Deze moslims zullen dan altijd met een E-nummerkaart lopen. Voordat ze iets kopen, eerst altijd kijken op de kaart…

 

Maar het is jammer dat vele van deze moslims dezelfde vroomheid niet tonen tijdens het eten van het vlees van zijn dode broeder…

 

Allah zegt in de Koran:

 

     يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيراً مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضاً أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُــلَ لَحْمَ أَخِيــهِ مَيْتــاً فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَــوَّابٌ رَّحِيـمٌ

 

Spreekt geen kwaad over elkaar in elkaars afwezigheid. Zou iemand van jullie het vlees van zijn dode broeder willen eten? Jullie zouden het zeker haten. En vreest Allah. Voorwaar Allah is Berouwaanvaardend, Meest Barhartig. (Hucurat: 12)

 

Wanneer iemand roddelt over zijn broeder is het alsof hij het vlees van zijn dode broeder opeet. Dit is een zeer onaangename zaak. Niemand zou dat willen. Het roddelen is bij Allah net zo een onaangename zaak. Dus dit vers leert ons afstand te nemen van roddelen zoals wij het eten van een dode broeder zouden vermijden.

 

Het is overgeleverd dat Ibn Mas'oed zei:

 

“We waren met de Profeet toen een man opstond en weg ging. Meteen sprak er een man vernederend over hem. De Profeet zei tegen hem, 'Reinig de ruimte tussen je tanden.' Hij vroeg, 'Waarom moet ik de ruimte tussen mijn tanden reinigen? Ik heb geen vlees gegeten.' Hij zei, 'Je hebt je broeders vlees gegeten.'” (Geclassificeerd als saheeh door Al-Albaanie).

 

Tevens bewijst het vers dat roddelen een grote zonde is omdat roddelen wordt vergeleken met het eten van een kadaver (maytah), wat een grote zonde is.

 

Straf van al-giybah

 

1. De schande op de wereld

 

عن ابن عر قال : صعد رسول الله المنبر فنادى بصوت رفيع فقال: ((يا معشر من آمن بلسانه ولم يفض الإيمان إلى قلبه ، لا تؤذوا المسلمين ولا تعيروهم ولا تتبعوا عوراتهم ، فإنه من تتبع عورة أخيه المسلم تتبع الله عورته ، ومن تتبع الله عورته يفضحه ولو في جوف رحله))

وفي رواية للحديث في مسند أحمد ((لا تغتابوا المسلمين ولا تتبعوا عوراتهم))

قال المباركفوري في قوله: ((ومن تتبع الله عورته)) قال : يكشف مساويه . . . لو كان في وسط منزله مخفياً من الناس

 

Ebu Berze heeft dit verteld: Rasulullah (sav.) heeft ons met een dusdanige toon aangesproken dat de vrouwen die thuis zaten het ook konden horen. Hij zei het volgende:

"O de gemeenschap die met zijn mond gelooft en met zijn hart niet gelooft. Roddel niet achter de moslims. Onderzoek niet hun gebreken. Wie de gebreken van zijn moslim broeder onderzoekt, dan onderzoekt Allah zijn gebreken. En wiens gebreken Allah onderzoekt, zal Hij hem -ook al is hij midden in zijn huis- in een vernederende toestand brengen."(Ebu Davud)

 

2. De straf in het graf.

 

عن أبي بكرة رضي الله عهما قال : مر النبي صلى الله عليه وسلم بقبرين فقال: إنهما ليعذبان ، وما يعذبان في كبير ، أما أحدهما فيعذب البول ، وأما الآخر فيعذب بالغيبة))

 

Er wordt overgeleverd dat Ebu Bekre radiyallahu anhuma het volgende heeft gezegd: “De profeet heeft twee graven bezocht en heeft gezegd: Voorzeker deze twee worden gestraft. Zij worden niet gestraft vanwege iets groots. Een van hen wordt gestraft door bevl (urine) en de andere wordt gestraft vanwege giybet (roddelen)” (Ibn Mace)

 

3. De straf in het Vuur (de hel)

 

عن أنس قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : (( لما عرج بي مررت بقوم لهم أظفار من نحاس يخمشون وجوههم وصدورهم فقلت: من هؤلاء يا جبريل؟ قال : هؤلاء الذين يأكلون لحوم الناس ويقعون في أعراضهم))

 

Overgeleverd door Enes, dat de boodschapper van Allah heeft gezegd:Toen ik werd opgenomen naar de hemelen (de mirac) kwam ik voorbij sommige mensen die nagels van koper hadden waarmee zij hun gezichten en borsten krabden. Ik zei: wie zijn deze mensen, O Cibril? Hij zei; dezen zijn degenen die het vlees van de mensen aten en hun eer lasterden." (Ebu Davud en Ahmed)

 

وعن أبي هريرة قال : قال صلى الله عليه وسلم : (( من أكل لحم أخيه في الدنيا قرِّب إليه يوم القيامة فيقال له: كُله ميتاً كما أكلته حياً فيأكله ويكلح ويصيح))

 

Overgeleverd door Ebu Hureyre dat de boodschapper van Allah heeft gezegd: “Wie het vlees van zijn broeder in deze wereld eet, zal op de Dag des Oordeels naar hem toegebracht worden en er zal gezegd worden: eet het als dode zoals je het in levende lijve ook hebt gegeten. En wanneer hij begint met eten, zal zijn wenkbrauwen samentrekken en zal hij schreeuwen” (Ebu Ya'la heeft het overgeleverd. Ibn Hacer heeft het gematigd.)

 

 

“Wa’l-hamdoelillahie Rabbi’l A’lemien.”