Khutba 5 - Roddelen

Khutba 5 - Roddelen

Beste broeders en zusters,

 

Ik zal het vandaag tijdens deze khoetba hebben over een zonde, en niet zo maar een zonde… ik zal het hebben over een grote zonde… een zonde dat bij Allah erger is dan het plegen van overspel, een zonde dat erger is dan gokken… een zonde dat de harten breekt… een zonde dat de relaties en de maatschappij in elkaar laat storten. Ik zal het hebben over ‘roddelen’.

 

De reden waarom ik dit onderwerp zal behandelen is omdat het een vaak voorkomende zonde is tussen collega’s en leerlingen op scholen en op werkplaatsen.

 

Wat betekent ‘roddelen’?

 

Taalkundige betekenis van al giybah

 

Al giybah is een Arabische woord dat afkomstig is van al gayb wat zowel ‘alles wat voor een persoon verborgen is’ betekent. Dus alles wat verborgen voor ons is, heet al gayb.

 

Termkundige betekenis van al giybah

 

Al giybah is het zeggen van iets over een persoon wat hij niet graag hoort. De Boodschapper van Allah zei:

 

عن أبي هريرة  أن رسول الله  قال: { أتدرون ما الغيبة؟ } قالوا: الله ورسوله أعلم، قال: { ذكرك أخاك بما يكره } قيل: أفرأيت إن كان في أخي ما أقول؟ قال: { إن كان فيه ما تقول فقد اغتبته وإن لم يكن فيه فقد بهته

 

“Weten jullie wat roddelen is?” Zij zeiden: “Allah en Zijn Boodschapper weten het beter.” Hij zei: “Het is iets zeggen over je broeder wat hij niet graag hoort.” Hij werd gevraagd: “Wat denk je, als ik over mijn broeder iets zeg dat waar is?” Hij zei: “Als het waar is, dan heb je over hem geroddeld en als het niet waar is dan heb je gelasterd.” (Moeslim)

 

De relatie tussen de taalkundige en de termkundige betekenis van al giybah

 

Imam an Nawawie legde de relatie als volgt uit: “Al giybah is het zeggen van iets over een persoon wat hij niet graag hoort wanneer hij verborgen is (dat wil zeggen in zijn afwezigheid).”

 

Soorten roddels

 

De Boodschapper van Allah heeft al giybah uitgelegd als het zeggen van iets over een persoon wat hij niet graag hoort. De zinsgedeelte بما يكره ‘wat hij niet liever hoort’ in de overlevering is algemeen. Imam an-Nawawi rh. legt dit zinsgedeelte in zijn boekwerk ‘al-Adhkaar’ als volgt uit:

 

Het zeggen van iets over een persoon wat hij niet graag hoort’ kan zijn in zijn lichaam (wat is hij dik zeg!), zijn geloof (hij bidt wel te snel hoor), zijn wereldse leven (hij eet te veel of slaapt te veel), zijn schepping (hij heeft wel flaporen), zijn karakter (hij is wel gierig hoor of hij heeft hoogmoed), zijn bezitting (de meubels passen niet bij de gordijnen of hij heeft een neppe auto), zijn vader, zijn kind, zijn echtgenoot, zijn bediende, zijn kleren (zeker bij de Wibra gekocht), zijn beweging, zijn praten of zijn uiting van blijheid, zijn fronzen van zijn wenkbrauwen, zijn streng kijken en dergelijke. Het maakt niet uit of hij dit middels praten doet of middels codes.”

 

Jullie zullen wel opgemerkt hebben dat bijna iedereen weleens roddelt over een persoon. Sommige mensen roddelen meer dan dat ze ademen. Roddelen is een zeer slechte gewoonte die de eenheid tussen vrienden, familie, kennissen, collega’s en team verbreekt. Moge Allah ons allen en onze school beschermen tegen roddelen en roddelaars.

 

Islamitisch oordeel over het roddelen

 

Veel moslims tonen een grote vroomheid door geïmporteerd vlees, vooral geconserveerd vlees niet te eten; zij zijn hier erg voorzichtig mee uit angst dat het misschien op een manier is geslacht die tegen de Islamitische wetgeving in gaat. Dit is een prijzenswaardig inspanning. Maar het is jammer dat vele van deze moslims de zelfde vroomheid niet tonen tijdens het eten van het vlees van zijn dode broeder…

 

Allah zegt in de Koran:

 

          وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيم

 

“O, gij die gelooft! Vermijdt in het algemeen verdenking want achterdocht is een zonde. En spioneert niet, noch belastert elkander. Lust iemand onder u het vlees van zijn dode broeder? Gij verafschuwt het zekerlijk. Vreest Allah voorzeker, Allah is Berouwaanvaardend, Genadevol.” (Hoedjoeraat: 12)

 

Wanneer iemand roddelt over zijn broeder is het alsof hij het vlees van zijn dode broeder op eet. Dit is een zeer onaangename zaak. Niemand zou dat willen. Het roddelen is bij Allah net zo een onaangename zaak. Dus dit vers leert ons afstand te nemen van roddelen zoals wij het eten van een dode broeder zouden vermijden.

 

Het is overgeleverd dat Ibn Mas'oed zei:

 

“We waren met de Profeet toen een man opstond en weg ging. Meteen sprak er een man vernederend over hem. De Profeet zei tegen hem, 'Reinig de ruimte tussen je tanden.' Hij vroeg, 'Waarom moet ik de ruimte tussen mijn tanden reinigen? Ik heb geen vlees gegeten.' Hij zei, "Je hebt je broeders vlees gegeten." (Geclassificeerd als saheeh door Al-Albaanie).

 

Tevens bewijst het vers dat roddelen een grote zonde is omdat roddelen wordt vergeleken met het eten van een kadaver (maytah), wat een grote zonde is.

 

Roddelen is een slechte eigenschap, die niet past bij een echte man. Het is veel meer een kenmerk van een lafaard met twee gezichten, die over zijn broeders, (zusters, collega’s, leerkrachten) en vrienden roddelt, maar als hij ze ontmoet hen met een warme glimlach tegemoet treedt en een show maakt van zijn vriendschap (hee beste collega! Hoe gaat het ermee? En zodra je je rug keert, begint hij te roddelen over jou.) Daarom moet de ware moslim het verst verwijderd zijn van roddels en wispelturigheid, want de Islam heeft hem geleerd een echte man te zijn die oprecht is en Allah, in al zijn woorden en daden vreest. Hij veracht huichelen en wispelturigheid ten zeerste. De onoprechte persoon wordt in de ogen van Allah als één van de slechtste personen beschouwd, zoals de Profeet zegt:

 

“In de ogen van Allah zul je onder de slechtste mensen, op de Dag der Opstanding degenen aantreffen die onoprecht zijn, die sommige mensen op de ene manier en anderen op een andere manier benaderen.” (Boecharie en Moeslim)

 

De ware moslim is direct, nooit onoprecht. Hij ontmoet alle mensen met een vriendelijk, glimlachend gezicht en maakt geen verschil tussen de mensen, met het gezicht wat hij hen presenteert. Want hij weet dat twee verschillende gezichten tonen, het wezen van huichelen en Islam niet samengaan. De man met twee gezichten is een huichelaar en de huichelaars zullen niet geliefd zijn in de maatschappij en zeker niet geliefd zijn door Allah.

 

De komende khoetba’s zal ik insallah andere belangrijke aspecten van het onderwerp ‘roddelen’ behandelen.

 

Bij deze vraag ik Allah om het roddelen van ons te verwijderen zoals hij het oosten en het westen van elkaar heeft verwijderd.

 

“Wa’l-hamdoelillahie Rabbi’l A’lemien.”