Vergeten in het gebed - 5

Vaak vergeten of weinig vergeten?

Wanneer vergeetachtigheid vaker voorkomt is er een andere manier van omgang van toepassing dan wanneer het je zelden overkomt dat je iets vergeet in het gebed.

In dit artikel, waarmee de reeks over de omgang met vergeetachtigheid afsluiten gaan we het hebben over het verschil tussen vaak en zelden vergeten. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; in twee omstandigheden wordt niet omgekeken naar de twijfel. Wanneer de twijfels regelmatig voorkomen en wanneer de twijfels na het uitvoeren van het gebed tot stand komen.

Echter wanneer deze twijfels tijdens het gebed tot stand komen en deze twijfels niet in regelmaat zijn, dan dient men zich tijdens het gebed in te spannen om door relevante aanwijzingen de doorslag te achterhalen. Men probeert dus te achterhalen wat in dat geval waarschijnlijker is. Heeft men het waarschijnlijke achterhaald dan bouwt men het gebed daarop voort en verricht men sudjoed assahw na de salaam. Dit baserend op de uitspraak van de profeet:

Als iemand van jullie twijfelt in zijn Salaat, laat hij zich dan inspannen om te achterhalen wat correct is. Vervolgens kan hij hierop zijn Salaat completeren. Daarna dient hij de salaam (aan het einde van het gebed) te verrichten, gevolgd door twee sadjda's (knielingen)

Boecharie en Moeslim

Voorbeeld: Een persoon bevindt zich in de tweede sadjda en twijfelt of het zijn eerste of tweede is. Hij kan zich echter wel vaagjes herinneren dat iemand naar binnen liep toen hij in de eerste sadjda was. In dit geval vervalt de twijfel en bouwt men voort op deze waarschijnlijkheid en verricht men twee sadjda’s na de salaam. Vervolgens verricht men na deze twee sadjda's wederom de salaam.

Heeft men echter geen aanwijzing waarop men kan voortbouwen dan bouwt men voort op het minste (getal) waarover men twijfelt. Men neemt dus het zekere voor het onzekere en verricht sudjoed assahw vóórdat men de salaam verricht. Dit baserend op de uitspraak van de profeet:

Als iemand van jullie twijfelt over zijn Salaat en niet weet of hij nu drie of vier rakaah heeft gebeden: hij dient de twijfel dan weg te werpen en voort te bouwen op dat waar hij zeker van is. Vervolgens verricht hij twee sadjdah's voor de salaam. Als hij dan vijf rakaah zou hebben gebeden dan maken deze twee sadjdah's er een even aantal van. En als hij dan toch vier rakaah zou hebben gebeden dan zijn deze twee sadjdah's een vernedering voor de satan.

Moeslim

Tot zover de uitleg van de knieling ter herstel van de vergeetachtigheid: sudjoed assahw.