De shahada - deel 2

Misverstanden omtrent de shahada.

Wanneer iemand de islam wilt binnentreden is dit erg eenvoudig; men spreekt de shahada uit. Soms maakt men, met alle goede bedoelingen, deze stap echter nodeloos ingewikkeld.

In dit artikel gaan we in op enkele veel voorkomende vragen en misverstanden omtrent de shahada (de geloofsgetuigenis) en het shahada-certificaat. Bekeerlingen hebben te maken met een verschil in benadering vanuit diverse instanties en overheden ten opzichte van geboren en getogen moslims. Dit verschil is er feitelijk omdat ze een niet-islamitische achtergrond hebben. Dit is veelal zichtbaar als men gaat trouwen of wanneer men de bedevaart wilt verrichten. Maar laten we niet te hard van stapel lopen en bij het begin beginnen.

Wat we vaak horen is dat mensen niet zeker weten of hun shahada geldig is omdat ze hem niet hebben uitgesproken met een imam erbij. Daarom willen ze graag nogmaals de shahada uitspreken maar dan met een imam erbij of bij het consulaat van een moslimland. Ook twijfelen sommigen eraan of hun shahada wel geldig is als zij hier geen certificaat ter erkenning van hebben ontvangen van een organisatie. Om dit te verduidelijken: het aannemen van de islam is gemakkelijk en de zojuist genoemde zaken zoals de aanwezigheid van een imam of het hebben van een zogenoemd shahada-certificaat zijn absoluut niet nodig voor het aannemen van de islam.

Als iemand de behoefte heeft om de islam aan te nemen en de sterke overtuiging heeft dat Allah de islam als religie heeft geopenbaard aan de mensheid dan is het voor hem of haar voldoende de shahada uit te spreken. Moeten daar getuigen bij zijn? Nee. Moet daar een certificaat van komen om het officieel te maken? Nee.

Het is echter niet voldoende om het daarbij te houden. De islam is het geloof met het hart en het getuigen van dit geloof met jouw woorden en jouw daden. Het accepteren van de islam dient dan ook samen te gaan met het beginnen van het opdoen van kennis over hoe je jouw nieuwe religie in de praktijk hoort te brengen. Wanneer je vragen hebt over waar je het beste kan beginnen, zoek dan een begeleider, hiervoor kun je ons indien gewenst natuurlijk ook contacteren.

Je bent dus een moslim als je gelooft in wat de shahada inhoudt, je deze uitspreekt en ernaar handelt. Maar we hebben natuurlijk wel te maken met een praktische kant. Wanneer je als bekeerling de bedevaart of de umrah wilt verrichten, vraagt men voor de aanvraag van het visum over het algemeen naar een shahada-certificaat. Wanneer je een islamitisch huwelijk laat sluiten kan ernaar gevraagd worden. En wanneer je gaat trouwen bij het consulaat omdat je met iemand uit bijvoorbeeld Marokko of Turkije trouwt, kan het zijn dat er naar gevraagd wordt.

Wat je hier ook van vindt, feit is dat het handig is om een certificaat aan te vragen. Deze hebben geen vaste inhoud of formaat. Elke moskee of instantie gaat hier op een eigen manier mee om. Het is het beste dit certificaat op te vragen bij de moskee bij jou in de buurt, een moskee waar je actief bij betrokken bent of misschien zelfs de moskee waar je de shahada hebt gedaan. Mocht dat niet lukken dan kan een reisbureau of consulaat je ook altijd direct of indirect ervan voorzien.

Al met al: zie een certificaat niet als voorwaarde of bewijs van jouw shahada, net als dat getuigen niet nodig zijn. Je kan de shahada doen op je zolderkamer, het is en blijft daarmee geldig. Het zijn jouw geloof, uitspraken en daden die het bewijs ervan zijn, niet een papiertje. Besef echter wel dat je in sommige gevallen dat papiertje toch nodig hebt en houd daar rekening mee mocht zo een moment zich voor gaan doen in jouw nabije toekomst.